Stress-verkramping

Ken je dat? Je bent prikkelbaar, je kunt weinig verdragen en als er dingen tegenzitten, voelt dat meteen als dé druppel.

De druppel die jouw emmer doet overlopen.

Dat is wat stress met je doet. Je raakt verkrampt. En daarmee verlies je je flexibiliteit.

Je verliest je rust om de dingen op een goede manier te doen.

 

Hoe komt dat?

Als de stress in je lijf toeneemt, dan neemt tegelijkertijd je verstand het over van je gevoel.

“Dat is toch niet erg?” zou je denken.

Helaas is dat vrij beroerd. Je verstand is namelijk lang niet altijd zo verstandig. Je verstand zit vol met onjuiste gedachten.
Je verstand is heel goed in plannen uitvoeren, maar vreemd genoeg niet zo goed in het maken van gezonde keuzes. Zeker niet als de stress toeneemt. Dan heb je je gevoel nodig. je intuïtie. (Hoe dat zit lees je binnenkort in het boek van Jeroen van de Graaf van System U)
Als je verstand het dus overneemt, ga je keuzes maken die niet altijd zo best zijn. Het zijn vaak de keuzes die gericht zijn op veiligheid. Op behouden van wat je hebt. Want niks is zwart-wit en in dat wat je had zitten zeker ook goede dingen. Dus houd je je er krampachtig aan vast.

Echter de dingen die je al had, geven je (in toenemende mate) stress. Dus is behouden van wat je hebt helemaal niet zo’n goed idee. Tijd dus om te onderzoeken waar de bron van je stress zit. De inhoud van je functie? je collega’s? de verwachtingen die onjuist zijn?

Soms ben je geholpen met een aanpassing in je takenpakket. Soms is een nieuwe werkomgeving de oplossing. Maar wát de oplossing ook is: wachten tot het vanzelf overgaat, is niet de juiste weg.

Als je echter al wat langer met je stress rondloopt (met dat knagende gevoel, waar je letterlijk moe van wordt) dan lukt het je niet altijd zelf om de bron op te sporen. Dan wordt het tijd om hulp in te schakelen.

Soms zijn 2-3 gesprekken met een goede coach al genoeg om weer back on track te raken.

Jij blij en je werkgever blij. Want ongemerkt gaat ook je productiviteit achteruit (hoe hard je ook werkt). Bovendien voorkom je dat het op termijn erger wordt en je op een burn out afkoerst.

 

Je kunt bij ons terecht of bij iedere andere goede coach, die de bron voor je kan opsporen.

Ga ervoor!