Agile & Scrum – wat is het nou eigenlijk?

wat is agile en scrum?
Agile en Scrum. Veelgehoorde termen, maar wat betekenen ze nu eigenlijk?

Agile en Scrum zijn termen die we steeds vaker horen. Veelal in combinatie met de term: flexibele, zelfsturende teams.

Bij de traditionele aanpak van projecten wordt er een taakplanning vastgelegd met alle activiteiten vanaf dag 1 tot aan de laatste dag. Die planning wordt zo nauwkeurig mogelijk aangehouden om de uiteindelijke deadline te behalen. Bij de traditionele aanpak is het lastiger om bij te sturen. Alsof je een logge onderzeeër wilt keren.

Organisaties kunnen met behulp van een Agile aanpak flexibel inspelen op de actuele marktsituatie. Hierdoor is het mogelijk om steeds tijdig te innoveren en vernieuwen.

Dankzij Agile is het mogelijk om ergens aan te beginnen zonder dat het eindresultaat vaststaat. Dat klinkt spannend, maar geeft juist ruimte om dát te ontwikkelen waar behoefte aan is bij de klant.

Wat is Scrum?

Scrum is één van de frameworks die gebruikt kunnen worden om Agile werken vorm te geven.

Bij Scrum wordt het lange project opgedeeld in kleinere stukken. Met ieder een volledig deelproject als einddoel. In plaats van dat je dus meteen een start maakt met alle onderdelen, begin je slechts aan 1 onderdeel. Met het hele team werk je gefocust aan dat ene onderdeel; dat ene deelproject.
De deelprojecten worden uitgevoerd in korte ‘sprints’ van twee tot vier weken. Na iedere sprint heb je dus een deelproject in handen dat al een waarde vertegenwoordigt voor de organisatie.

Bij Scrum wordt er gebruik gemaakt van multidisciplinaire, zelfsturende team. Dit team werkt op vaste dagen/ dagdelen samen aan het project. Voor het gehele team is het duidelijk welk deelproduct afgerond moet worden. En in een korte periode van 2-4 weken wordt daar gezamenlijk naartoe gesprint. Je kunt je het teamgevoel en de betrokkenheid voorstellen bij deze aanpak.

Hoe belastend is Scrum?

Grappige vraag, die ik vaker hoor.

Wat mij betreft is het juist minder belastend dan de traditionele manier, doordat er meer focus is en meer betrokkenheid, waardoor er veel sneller waardevolle output ontstaat.

Op een vaste dag(-deel) ga je met je team aan de slag met je project. Je focust je gezamenlijk op het doel van de sprint en vergeet even je andere werk. Oftewel: lekker concentreren zonder afleiding.
Weer terug op je eigen werkplek hoef je weer niet met het project bezig te zijn en kun je juist weer gas geven op andere taken.

Leuke bijkomstigheid: Steeds als een deelproject is opgeleverd, mogen we dat vieren. Even genieten van wat je gepresteerd hebt. Goed voor de arbeidsmoraal en het teamgevoel.

Dus, behalve dat het veel sneller waardevolle resultaten oplevert en het de organisatie in staat stelt snel in te spelen op marktveranderingen, is het ook nog eens een hele leuke en gezonde werkwijze.

Ik zeg: time to scrum!

Doe je mee?

Je kunt ervaren hoe Scrum werkt in jouw bedrijf door het volgen van een korte workshop Scrum basics.

Ook kun je hulp krijgen bij de verdere invoering op jouw afdeling of in de gehele organisatie.

Bel of mail naar:  Sandra Planjer, Plan trainingen Arnhem

www. Plantrainingen.nl

sandra@plantrainingen.nl

t 0031-(0)62646 3384