Gelukkig zijn kost niks

Om wat beter te begrijpen wat geluk is, is het goed om het even over de term entropie te hebben. Deze term komt oorspronkelijk uit de thermodynamica. Daar hield het in dat alle materie ‘streeft’ naar het laagste energieniveau. Op den duur gaat het vermogen om energie op te nemen verloren.

In de psychoanalytica wordt deze term ook steeds vaker gebruikt. Alsook in managementboeken.

Ik denk dat het woord ‘verval’ een goed synoniem is. Daar kunnen we ons een beter beeld bij vormen. Alles wat je niet onderhoud, raakt in verval.

Om te beginnen een praktisch voorbeeld:

Je koopt een huis. Je bent er erg blij mee en in eerste instantie levert het je veel geluk op, zonder dat je er veel energie in hoeft te steken. Niks gaat nog kapot en alles is nog naar je smaak.
Na een tijdje treedt er verval op. Dat kan op het praktische vlak (er gaan dingen stuk) maar ook op het emotionele vlak (het is te klein, de inrichting gedateerd, de keuken onpraktisch, etc). Op dat moment moet je dus gaan investeren om weer blij te worden met je huis. Dat doe je.
En dat doe je een paar jaar later nog eens en nog eens… totdat de investering niet meer opweegt tegen de mindere punten.

Dit fenomeen manifesteert zich ook op andere vlakken. Zoals je baan, je relatie, je vriendschappen.

Je start met je baan en alles is nog leuk en interessant. Je collega’s zijn aardig en het werk uitdagend.
Na een tijdje ga je steeds meer negatieve trekjes van je collega’s zien; gaat de werkdruk omhoog; wordt het werk eentonig of het management teleurstellend. Allemaal facetten waarop entropie zijn intrede kan doen.
Het kost je steeds meer energie om het nog leuk te hebben. En op den duur zelfs om te overleven.

Kort gezegd: je werk levert je steeds minder geluk op en kost je steeds meer energie.

Vandaar mijn stelling: “gelukkig zijn kost niks”.
Want op dat ene unieke moment dat je gelukkig bent, kost dat je geen energie.
En daarna gaat het je steeds meer energieĀ  kosten.

Moraal van dit verhaal: Als je merkt dat je blijheid iets terugloopt, zoek dan naar de bron daarvan. Met andere woorden: waar is het stuk? Waar voldoet het niet meer aan je nieuwe (want je verandert zelf steeds) wensen? En hoe kun je die wens wel vervuld zien?
Om gelukkig te zijn moet je dus regelmatig durven loslaten en naar nieuwe dingen gaan.

Eng? Zeker!
Er is lef en vertrouwen voor nodig.

Noodzakelijk? Ja.
Want als je blijft zitten waar je zit, komt het ongelukkige gevoel steeds meer naar je toe.